Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη: Επιβεβαίωση του θετικού κλίματος και της ατζέντας

Από το Kappa Newsdesk

Τα επόμενα βήματα και το θετικό κλίμα στον ελληνοτουρκικό διάλογο σφράγισαν κατά τη συνάντησή τους στον “Τουρκικό Οίκο” στη Νέα Υόρκη το πρωί της Τρίτης (απόγευμα ώρα Ελλάδας) ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν για μία ώρα παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, όπως και των διπλωματικών τους συμβούλων Άννας-Μαρίας Μπούρα και Τσαγατάι Ακίφ Κιλίτς αντίστοιχα.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Τούρκος Πρόεδρος επιβεβαίωσαν τη θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας και την ισχυρή βούλησή τους να διατηρηθεί, και συμφώνησαν στον οδικό χάρτη των επαφών των δύο χωρών, όπως αυτός καθορίστηκε στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών στις 5 Σεπτεμβρίου και ο οποίος περιλαμβάνει:

Τις συναντήσεις στα μέσα Οκτωβρίου των αρμόδιων για τον πολιτικό διάλογο και τη θετική ατζέντα Υφυπουργών Εξωτερικών, τις συναντήσεις εντός του Νοεμβρίου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Μεταναστευτικό και κλιματική κρίση

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν ακόμη απόψεις για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. Συζήτησαν επίσης για την κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις της, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου, καθώς οι δύο χώρες βίωσαν πρόσφατα σοβαρές φυσικές καταστροφές και συμφώνησαν ότι η ενίσχυση της συνεργασίας στην Πολιτική Προστασία αποτελεί προτεραιότητα. Συμφώνησαν ακόμη να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, αναγνωρίζοντας ότι αποτελεί κοινή πρόκληση. Οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα συνεχίσουν τη συνεργασία και τον συντονισμό για να προωθήσουν τον συμφωνημένο οδικό χάρτη.

Παρόμοια ανακοίνωση εξέδωσε και η Διεύθυνση Επικοινωνίας της τουρκικής Προεδρίας.

Μητσοτάκης: Να εμβαθύνουμε το θετικό κλίμα που έχει εγκαθιδρυθεί τους τελευταίους μήνες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέβη σε δήλωση μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν:

Είχαμε μία παραγωγική συζήτηση με τον Πρόεδρο Erdoğan παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών και των Διπλωματικών μας Συμβούλων.
Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε να εμβαθύνουμε το θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το οποίο έχει εγκαθιδρυθεί τους τελευταίους μήνες, και προσδιορίσαμε με σαφήνεια το επίπεδο των επαφών και των συναντήσεων για το επόμενο διάστημα σε επίπεδο πολιτικού διαλόγου, Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά και προώθησης της θετικής ατζέντας.
Συμφωνήσαμε, επίσης, το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας να διεξαχθεί στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.
Ταυτόχρονα, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και για μια σειρά από κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες μας. Να σταθώ ενδεικτικά στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, όπου πιστεύω ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία της Τουρκίας προκειμένου να μειωθούν στο ελάχιστο οι μεταναστευτικές ροές.
Αλλά, φυσικά, συζητήσαμε και τα ζητήματα και τις μεγάλες προκλήσεις της κλιματικής κρίσης, καθώς Ελλάδα και Τουρκία είναι δύο μεσογειακές χώρες, οι οποίες και αυτό το καλοκαίρι βρέθηκαν αντιμέτωπες με σημαντικές φυσικές καταστροφές, προϊόν της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής κρίσης, η οποία είναι ήδη εδώ μαζί μας.
Πιστεύω ότι και αυτό το πεδίο συνεργασίας μπορεί να διερευνηθεί περισσότερο, έτσι ώστε να τύχει αντικείμενο και κάποιων συγκεκριμένων συμφωνιών, οι οποίες θα υπογραφούν στα πλαίσια του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, τον Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη.

 

Δείτε εδώ το βίντεο με τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Τούρκοι αναλυτές: Σημαντική η συνάντηση για την εικόνα της Τουρκίας στο Κογκρέσο

Την εκτίμηση ότι η συνάντηση του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι σημαντική έκαναν Τούρκοι αναλυτές, ιδιαίτερα ως προς τη δημιουργία θετικού κλίματος για την Τουρκία στο αμερικανικό Κογκρέσο, εν όψει της συζήτησης που διεξάγεται στο Καπιτώλιο για την έγκριση της πώλησης και εκσυγχρονισμού των μαχητών F-16 προς την Τουρκία. Σύμφωνα με τους αναλυτές το καλό κλίμα που υπάρχει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις βοηθά το αίτημα της Τουρκίας για τα αμερικανικά μαχητικά.