Νέος ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία ο Οζγκιούρ Οζέλ

Από το Kappa Newsdesk

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της Τουρκίας εξέλεξε τα ξημερώματα της Κυριακής ως νέο του Πρόεδρο τον βουλευτή Οζγκιούρ Οζέλ, ο οποίος νίκησε τον επί 13 χρόνια Πρόεδρο του κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στην εσωκομματική εκλογή για την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο 49χρονος Οζγκιούρ Οζέλ έλαβε 812 ψήφους στον δεύτερο γύρο της εκλογής νέου Πρόεδρου του CHP, έναντι 536 ψήφων που έλαβε ο απερχόμενος Πρόεδρος, στο πλαίσιο των εσωκομματικών διαδικασιών που έλαβαν χώρα στο 38ο συνέδριο του κεντροαριστερού κόμματος που διεξήχθη στην Άγκυρα.

Ο 74χρονος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έφερε το βάρος της βαριάς εκλογικής ήττας του περασμένου Μαΐου, κατά την οποία ο ίδιος προσωπικά και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα απέτυχαν να εκμεταλλευτούν τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες στην Τουρκία και τις βαριές συνέπειες από τους σεισμούς του Φεβρουαρίου για να ανατρέψουν την 20ετή εξουσία του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Παρότι όλες σχεδόν οι δημοσκοπήσεις πριν από τις εκλογές προέβλεπαν επικράτηση του Κιλιτσντάρογλου και πολλοί αναλυτές θεωρούσαν ότι υπήρχε μεγάλη ευκαιρία για την αντιπολίτευση να ανατρέψει τον Ερντογάν για πρώτη φορά από το 2003, εν τούτοις ο απερχόμενος Πρόεδρος του CHP έχασε τις εκλογές και ο Ερντογάν εξασφάλισε την τρίτη του προεδρική θητεία.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου (3ος δεξιά) και ο Οζγκιούρ Οζέλ (4ος δεξιά) στο συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) στην Άγκυρα. [4/11/2023] — Φωτό: CHP

Στήριξη από τον Ιμάμογλου

Στο κάλεσμα για αλλαγή στην ηγεσία του CHP ηγήθηκε ο δημοφιλής δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος στήριξε ανοικτά τον Οζέλ και άσκησε το τελευταίο διάστημα αυστηρή κριτική στον Κιλιτσντάρογλου για την εκλογική ήττα του Μαΐου και τον τρόπο διεξαγωγής της προεκλογικής εκστρατείας. Κριτική επίσης δέχθηκε ο απερχόμενος Πρόεδρος και για τον τρόπο διοίκησης του κόμματος, ο οποίος σύμφωνα με επικριτές του είχε γίνει αντιδημοκρατικός, με υπερβολική δύναμη στα χέρια του αρχηγού.

Οζέλ: Πάμε για τη μεγάλη νίκη στις δημοτικές εκλογές

Ο νέος Πρόεδρος του CHP Οζγκιούρ Οζέλ είπε στη νικητήρια ομιλία του ότι θα κινητοποιήσει αμέσως το κόμμα για να “αντισταθμίσει τη μεγάλη θλίψη” από την εκλογική ήττα του Μαΐου. “Δεν θα σταματήσουμε, θα εργαστούμε, θα δουλέψουμε δίπλα-δίπλα, θα διατηρήσουμε όλους τους δήμους που έχουμε, θα προσθέσουμε νέους και μαζί θα πετύχουμε μια μεγάλη νίκη”, είπε ο Οζέλ.

Ο φαρμακοποιός από τη Μανίσα

Ο Οζγκιούρ Οζέλ γεννήθηκε το 1974 στη Μανίσα της Δυτικής Τουρκίας, αλλά πέρασε τα μαθητικά και φοιτητικά του χρόνια στη Σμύρνη και αποφοίτησε από τη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Ege. Άσκησε το επάγγελμα του φαρμακοποιού στη Μανίσα και είχε αξιόλογη συνδικαλιστική δράση. Το 2009 επιχείρησε χωρίς επιτυχία να εκλεγεί δήμαρχος στη Μανίσα με τη στήριξη του CHP, αλλά το 2011 έθεσε υποψηφιότητα για τις βουλευτικές εκλογές και εξελέγη βουλευτής με το CHP. Διακρίθηκε ιδιαίτερα για τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, τις έρευνες που διεξήγαγε για τις συνθήκες στις τουρκικές φυλακές και έγινε γνωστός στην τουρκική κοινή γνώμη για τις αιχμηρές και έντονες ομιλίες του.

Η σύγκρουση με τον Χουλουσί Ακάρ και το δικαστήριο

Ο Οζγκιούρ Οζέλ υπήρξε σφοδρός επικριτής του πρώην Υπουργού Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ. Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης το 2018, ο Οζέλ επιτέθηκε φραστικά στον Ακάρ ως προς τη στάση του ως πρώην Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου απέναντι στους αξιωματικούς που φυλακίστηκαν από την Κυβέρνηση Ερντογάν για τις υποθέσεις ‛Ergenekon’ και ‛Balyoz’. Κατηγόρησε τον Ακάρ ότι “δεν επισκέφτηκε τους συναδέλφους του ούτε μια φορά” [στις φυλακές] και είπε συγκεκριμένα: “Οι συνάδελφοί σου πέθαναν χωρίς να σου έχουν εκχωρίσει τα δικαιώματά τους, είσαι ένας άνθρωπος που έχεις επάνω σου την κατάρα των συμπολεμιστών σου”. Ο Ακάρ κατέθεσε αγωγή κατά του Οζέλ ζητώντας αποζημίωση 500 χιλιάδες λίρες με την αιτιολογία ότι τον προσέβαλε και κέρδισε στο δικαστήριο αποζημίωση 15 χιλιάδων λιρών. Ο Οζέλ όμως άσκησε έφεση στην απόφαση και το εφετείο ακύρωσε την πρωτόδικη απόφαση αποζημίωσης του Ακάρ.

Ο νέος Πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος μιλάει γερμανικά και αγγλικά, είναι παντρεμένος με την Ντιντέμ Οζέλ και έχουν μαζί έναν γιό.