Παραιτήθηκε ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα — Ερευνάται για σκάνδαλο διαφθοράς

Από το Kappa Newsdesk

Σοβαρή πολιτική κρίση έχει προκληθεί στην Πορτογαλία από τη δικαστική έρευνα που διενεργεί η Γενική Εισαγγελία της χώρας για τις ενδείξεις κακουργηματικής δωροδοκίας και απιστίας εις βάρος του πορτογαλικού Δημοσίου εις βάρος του Πρωθυπουργού της χώρας, και στελεχών του πρωθυπουργικού γραφείου. Ο Πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα υπέβαλε το μεσημέρι την παραίτησή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στελέχη της κρατικής ασφάλειας της Πορτογαλίας διενήργησαν το πρωί της Τρίτης αιφνιδιαστικούς ελέγχους στο γραφείο του Πρωθυπουργού, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, σε άλλα κυβερνητικά γραφεία, σε 17 οικίες υπόπτων, σε 5 δικηγορικά γραφεία, στο δημαρχείο της πόλης Σίνες και συνέλαβαν τον διευθυντή του γραφείου του Αντόνιο Κόστα Βίτορ Εσκάρια και τον στενό του σύμβουλο Λακέρδα Μασάδο.

“Διευκόλυνση” επενδύσεων σε ορυχείο λιθίου και μονάδα υδρογόνου

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Εισαγγελίας, οι έρευνες και οι συλλήψεις αφορούν σε δύο επενδύσεις εξόρυξης λιθίου στο Ρομάνο και το Μπαρόσο και μια μονάδα παραγωγής υδρογόνου στο Σίνες. Σύμφωνα με την εφημερίδα Expresso, οι δικαστικές αρχές διαθέτουν στοιχεία βάσει των οποίων ο Πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα και συνεργάτες δέχθηκαν χρηματικά ποσά για να επιταχύνουν την αδειοδότηση των συγκεκριμένων επενδύσεων.

Παραίτηση του Αντόνιο Κόστα

Η δραματική αυτή δικαστική εξέλιξη έχει προκαλέσει σοβαρή πολιτική κρίση καθώς ο Αντόνιο Κόστα ακυρώνοντας όλες τις προγραμματισμένες δραστηριότητές του, μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο και υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Πορτογαλίας.