Επικοινωνία Μητσοτάκη-Ζελένσκι: Στο επίκεντρο οι S-300 και η συμφωνία ασφάλειας

Από το Kappa Newsdesk

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επικοινώνησε την Πέμπτη τηλεφωνικά με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και συζήτησαν το ζητήματα της ενίσχυσης της Ουκρανίας με αμυντικό εξοπλισμό και της σύναψης διμερούς συμφωνίας ασφάλειας.

Την ανακοίνωσε έκανε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας με ανάρτησή του στην πλατφόρμα ‛X’ [πρώην Twitter], αναφέροντας συγκεκριμένα το ζήτημα της ενίσχυσης της αεράμυνας της Ουκρανίας, σε συνέχεια των συνεχιζόμενων αεροπορικών πληγμάτων της Ρωσίας σε πόλεις της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της ρωσικής επίθεσης στις 6 Μαρτίου κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Οδησσό.

Στο επίκεντρο οι S-300 και η συμφωνία ασφάλειας

Σύμφωνα με πληροφορίες του Kappa News από ουκρανική πηγή, η Κυβέρνηση της Ουκρανίας έχει επαναφέρει με έμφαση το αίτημα για παραχώρηση από την Ελλάδα της συστοιχίας των ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικών πυραύλων S-300 που εδρεύουν στην Κρήτη. Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν η ελληνική Κυβέρνηση έχει λάβει οριστικές αποφάσεις για το θέμα αυτό, καθώς συσχετίζεται ευθέως με την προμήθεια στην Ελλάδα μιας τουλάχιστον συστοιχίας του αντιαεροπορικού συστήματος Patriot από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παράλληλα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι φέρεται να ζητά την επίσπευση των συζητήσεων με την ελληνική πλευρά για την οριστικοποίηση των όρων της διμερούς συμφωνίας ασφάλειας, τη στιγμή που η ελληνική πλευρά δεν δείχνει να επείγεται αντίστοιχα.

Μητσοτάκης: Επείγει η αναβάθμιση της βοήθειάς μας στην Ουκρανία

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε με ανάρτησή του στο ‛X’ την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό Πρόεδρο, δηλώνοντας ότι “η Ελλάδα θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία”. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως η επίσκεψή του στην Οδησσό ενίσχυσε την επείγουσα ανάγκη αναβάθμισης της βοήθειας που παρέχει η Ελλάδα και πρόσθεσε πως χαίρεται να παρατηρεί πως η Ουκρανία κάνει συνεχή πρόοδο προς τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μαξίμου: Δεν υπεγράφη καμία συμφωνία στην Οδησσό

Σχετικά με τα περί σύναψης συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας-Ουκρανίας κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Οδησσό, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου σχολίασαν πως ‛δεν υπεγράφη καμία συμφωνία’ και πως η ομάδα των G7 τον περασμένο Ιούλιο υιοθέτησε μια κοινή Δήλωση υποστήριξης της ασφάλειας της Ουκρανίας σε βάθος χρόνου, στην οποία έχουν προσχωρήσει και η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της. Σε συνέχεια αυτής της Δήλωσης, η ΕΕ συζητά με το Κίεβο συμφωνία υποστήριξης ασφαλείας ΕΕ-Ουκρανίας, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. ‛Η χώρα μας, όπως και τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, συζητάει αντίστοιχα με την Ουκρανία διμερώς. Οι συζητήσεις αυτές έχουν ως βασικό στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Ουκρανίας σε όλους τους τομείς, δηλαδή οικονομία, ανασυγκρότηση, ενέργεια, πολιτική προστασία, ανθρωπιστική βοήθεια, προστασία πολιτιστικής κληρονομιάς, εσωτερικές μεταρρυθμίσεις, κυβερνοασφάλεια κλπ. Οι συζητήσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο πολύπλευρης υποστήριξης της Ουκρανίας και της ενταξιακής της πορείας. Έχουν συμφωνήσει η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Δανία. Διαπραγματεύονται η Φινλανδία, η Σουηδία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Πολωνία, η Τσεχία, η Σλοβενία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και οι Βαλτικές χώρες’.

Η ανάρτηση του Ουκρανού προέδρου σε ανεπίσημη μετάφραση:

Μίλησα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό σχετικά με την εφαρμογή των συμφωνιών μας που επιτεύχθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουκρανία, καθώς και τη συνεχιζόμενη αμυντική μας συνεργασία, ιδιαίτερα όσον αφορά την ενίσχυση της αεράμυνάς μας.
Στις 6 Μαρτίου στην Οδησσό, ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης μπόρεσε να δει από πρώτο χέρι τη σημασία της αξιόπιστης προστασίας των ουρανών μας. Επιπλέον, τον ενημέρωσα για το ρωσικό χτύπημα στο Κίεβο σήμερα το πρωί.
Συμφωνήσαμε επίσης να επιταχύνουμε τις εργασίες για μια διμερή συμφωνία ασφάλειας που βασίζεται στη Δήλωση του Βίλνιους της G7.