Κοινή δήλωση συνεργασίας Ελλάδας και Ουκρανίας από Μητσοτάκη και Ζελένσκι

Από το Kappa Newsdesk

Την κοινή απόφαση για συνεργασία σε στρατιωτικό, πολιτικό και ανθρωπιστικό επίπεδο μεταξύ της Ελλάδας και της Ουκρανία επιβεβαίωσαν τη Δευτέρα στην Αθήνα ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ υπέγραψαν και Κοινή Δήλωση για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση της Ουκρανίας.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος έφτασε στην Αθήνα το απόγευμα της Δευτέρας υπό μυστικότητα για λόγους ασφαλείας και συναντήθηκε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ το βράδυ παραβρέθηκε στο άτυπο δείπνο εργασίας των ηγετών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο οργάνωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των δύο ηγετών μετά τη συνάντησή τους, συμφωνήθηκε η εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στην Ελλάδα σε μαχητικά F-16, η προετοιμασία ενός νέου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, η ανάληψη από την Ελλάδα της ηγεσίας των μελλοντικών εργασιών ανοικοδόμησης της Οδησού, όπως και η έναρξη διμερών συνομιλιών για την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας στην Ουκρανία στο πλαίσιο της σχετικής απόφασης του G7.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά την είσοδό τους στο Μέγαρο Μαξίμου [21/3/2023]

Μητσοτάκης: Καμία απόπειρα επαναχάραξης των συνόρων με τη βία δεν μπορεί να γίνει ανεκτή

“Καμία απόπειρα επαναχάραξης των συνόρων με τη βία δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Και η δική μας χώρα αντιμετώπισε εκδηλώσεις ενός επιθετικού αυταρχισμού και είμαστε αντίθετοι σε κάθε απόπειρα παραβίασης του διεθνούς δικαίου και δημιουργίας τετελεσμένων επί του εδάφους, κάτι ανάλογο εξάλλου συμβαίνει και στην Κύπρο”, υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έκανε ειδική μνεία στο ελληνικό στοιχείο της Μαριούπολης και με την ευκαιρία αυτή καταδίκασε εκ νέου τα εγκλήματα πολέμου που συνέβησαν εντός της ουκρανικής επικράτειας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τη Ρωσία ότι χρησιμοποίησε ως όπλο το φυσικό αέριο για να προκαλέσει μια παγκόσμια πληθωριστική κρίση, ενώ αναφέρθηκε στην απόφαση της Μόσχας να αθετήσει τη συμφωνία για τα σιτηρά που έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση μιας επισιτιστικής κρίσης διεθνών διαστάσεων. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Αθήνα στηρίζει εμπράκτως την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και την προοπτική ενσωμάτωσης της στο ΝΑΤΟ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε μάλιστα, ότι η Ελλάδα θα είναι παρούσα και στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας με έμφαση στην πόλη της Οδησσού. Κυριάκος. “Η Αθήνα γίνεται σήμερα σημείο συνάντησης όλων των χωρών της περιοχής. Η πρωτοβουλία για τον ευρωπαϊκό δρόμο των κρατών της δυτικής βαλκανικής συνεχίζεται, ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η διαδρομή περνά μέσα από την προσαρμογή στο κοινοτικό κεκτημένο, καθώς και στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ζελένσκι: Ευχαριστώ την Ελλάδα για τη στήριξη

Από την πλευρά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αφού ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Ελλάδα για τη συνδρομή τους στην ουκρανική άμυνα, αλλά και τη στήριξή τους στην ευρωατλαντική προοπτική της χώρας του, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πρόθεση της χώρας μας να αναλάβει την εκπαίδευση των ουκρανών πιλότων που θα πετάξουν τα F-16 που αναμένονται στο Κίεβο από χώρες-μέλη του ευρωατλαντικού συμφώνου. Ο Ουκρανός Πρόεδρος χαρακτήρισε κρίσιμη την αποκατάσταση της ασφάλειας στην παρευξείνεια περιοχή, επέμενε ότι πρέπει να εμπεδωθεί η ανεμπόδιστη ροή σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας και ευχαρίστησε εκ νέου για την πολύτιμη συμβολή των ελληνικών πλοίων για τη μεταφορά των σιτηρών.

Δείτε εδώ το βίντεο από τη συνάντηση και τις κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη-Ζελένσκι:

Δείτε εδώ το κείμενο της Κοινής Δήλωσης Ελλάδας-Ουκρανίας: